Synd kan vara ett yttre tecken på inre skada.

Det är inte alltid man citerar en fotnot i Bibeln. Men den här fotnoten beskriver själavården så bra så jag vill ge dig denna fotnot.

Den kommer från Jakobs brev 2: 14-26 som handlar om rättfärdiggörelsen och lyder så här: ”Den syndiga handlingen och det syndiga ordet är yttre vittnesbörd om en inre skada”

Det du och jag ser och hör från andra människor är ofta symptomen av ett djupare, inre problem hos de människorna. Det kan vara hat, ångest, självskadebeteende osv. Uttryck som visar att personen inte mår bra.

Det kan ju förstås ha många olika orsaker. Men en sak som vi ofta ser hos konfidenter inom själavården är att det finns saker ex. i barndomen eller som personen har varit utsatt för som är själva roten till de yttre symptomen.

Därför måste man ofta gå tillbaka till olika händelser i en persons liv som är orsaken till att en person mår som hon gör eller beter sig på ett visst sätt.

Det är inte alla gånger konfidenten är medveten om att grunden för allt kan vara upplevelser i barndomen eller i tidig ålder. Personen kan ha lagt locket på eller glömt och förträngt de svåra händelserna, men genom att ta itu med roten så kan man också bli helt fri från sina besvär. Man kan få göra ett avslut med de upplevelserna som ligger till grund för de synliga symptomen. Det finns en möjlighet att både be om förlåtelse och ge förlåtelse för att bli helt fri.

IMG_20230402_215638_674jpg

Så när vi träffar någon som har problem eller som kanske säger eller gör något som sårar oss så kanske det beror på saker som vi inte ser. Låt oss vara snälla och barmhärtiga mot varandra och hjälpa varandra. 

Vid pennan

Emanuel Norén