Hur bra ska en kristen må?

Kanske en något udda och märklig fråga, men ändå väldigt viktig i en tid som denna. Tiden vi lever i är en tid där vi är vana att inte visa våra innersta tankar och känslor, men försöker allt vi kan att uppvisa ett yttre så folk omkring tror att allt är ok. Många har på sig en ”kristen mask”, där man gömmer sig bakom smärta, nederlag, sorg och sår som aldrig blir uppgjorda och läkta eftersom man aldrig tar tag i det.

Det finns folk som går på sin församlings söndagsmöten med sin ”allt-är-bra-med-mig"-mask, men som på insidan mår fruktansvärt dåligt. Mötena i våra församlingar ska inte vara som instagram-konton, där bara vår egenönskade glansbild visas upp. Inga omvändelser sker, inga sår läks och ingen upprättelse sker utan den enskildes medverkan tillsammans med Gud. Folket går hem från mötet till, i många fall, sin ensamhet och smärta.

Snabba lösningar finns sällan. Läkandet i själen får ta den tid som behövs och man låter Gud göra sitt verk. ”Tiden läker alla sår”, säger man ofta, men utan Guds läkande kraft kan såren bara gömmas under mattan en viss tid. Det kommer alltid finnas där och slå tillbaka mot en i olika situationer i framtiden. Saker som bitterhet, förkastelse, oförlåtelse, självförakt, hat, besvikelse och de övergrepp man upplevt i sitt liv måste göras upp med annars kommer allt detta att stå i vägen för ens egen andliga tillväxt.

Så hur blir det då med frågan om hur bra en kristen ska må?

Ordspråksboken 4:20-22 ger oss lite input vad Gud önskar för oss:

”Min son, ta vara på vad jag säger,
vänd ditt öra till mina ord.
Låt dem inte vika från din blick,
bevara dem i ditt hjärtats djup,
för de är liv för den som finner dem,
och läkedom för hela hans kropp!”

Vårt eget mående är ett samarbete med Gud! Guds Ord är det som ger oss liv och läkedom för ande, själ och kropp! Guds Ord är det enda som kommer att ge oss hälsa, liv och en framtid. Det är bra och viktigt att gå på möten, men det är tiden mellan mötena som är den tiden vi lever vårt kristna liv! Inget handlar om hur god kompis du är med din pastor eller med lovsångsledaren, ALLT handlar om vad DU har av Guds Ord i DITT eget hjärta och det är just detta som påverkar ditt liv och din vardag.

Du och jag behöver vara den samma i det offentliga liv som i det privata, kasta därför masken och låt Guds kraft få verka! Våga ta tag i den smärtan som finns inom dig, det är en process och Gud är med dig hela vägen!

Om du som läser detta känner ungefär som det har beskrivits här ovan och tycker det är svårt att gå vidare, se till att ta kontakt med din pastor, någon församlingsledare eller någon person som du ser går med Gud och som du har förtroende för. Berätta om din situation och att du mår dåligt och att du behöver hjälp och vägledning att hitta vad det är som orsakar smärtan. Det är enbart du själv som kan stoppa detta. Om DU vågar ta första steget kommer Gud att göra mirakler för dig! Låt inte stoltheten stå i vägen!

Du är givetvis också välkommen att kontakta Själavårdscentret, det är just därför vi finns till!

Kontakta Själavårdscentret.

Var välsignade!

 

Vid pennan
Knut Godskesen